ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έδρα: Γραβιάς 4Α, 15125 – Μαρούσι

ΤΗΛ.: +30 210 6302000

ΦΑΞ: +30 210 6302991

E-mail: info@helpe-kyparrisiakos.gr

Η HELLENiQ UPSTREAM ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποίησε καθόλη την διάρκεια των θαλάσσιων γεωφυσικών καταγραφών μετρήσεις του υποθαλάσσιου θορύβου. Το εξειδικευμένο στην θαλάσσια ζωή Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέγραφε τα επίπεδα του υποθαλάσσιου θορύβου σε πραγματικό χρόνο (πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών), επιβεβαιώνοντας ότι τα επίπεδα θορύβου λόγω των γεωφυσικών ερευνών, δεν ξεπέρασαν ποτέ τα όρια εκείνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη ή ακουστική ενόχληση στα θαλάσσια θηλαστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά δεδομένα των μετρήσεων, επιβεβαίωσαν πλήρως την προσομοίωση το παραγόμενων ηχητικών επιπέδων, αλλά και τα όρια της Ζώνης Αποκλεισμού τα οποία τηρήθηκαν αυστηρά στο πεδίο εργασιών με άμεση εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και απομείωσης (άμεση διακοπή γεωφυσικών εργασιών) σε περίπτωση παρατήρησης θαλάσσιων θηλαστικών εντός αυτής.

perivallon

ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΗΧΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Κατά την διενέργεια των θαλάσσιων γεωφυσικών καταγραφών παράγεται ήχος μέσω της εκτόνωσης πεπιεσμένου αέρα που εκλύεται από τα ηχοβολιστικά συστήματα (air-guns) στο νερό ο οποίος ανακλάται στα γεωλογικά στρώματα του πυθμένα και καταγράφεται από συστοιχίες υδροφώνων οι οποίες σύρονται πίσω από το ερευνητικό πλοίο.

Στην περίπτωση των έρευνών τόσο στο Μπλοκ Ιόνιο τα επίπεδα ήχου ακριβώς στην πηγή ήταν τα ελάχιστα δυνατά με γρήγορη εξασθένιση (λογαριθμικά) σε απόσταση από την πηγή όπως αποδεικνύεται τόσο από τα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης θορύβου που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης όσο και από τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στη διάρκεια των ερευνών.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής του παραγόμενου ήχου σε πραγματικό χρόνο επιβεβαίωσαν τα όρια της ζώνης αποκλεισμού (Exclusion Zone) που είχε ορίσει η μοντελοποίηση των επιπέδων του παραγόμενου ήχου. Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα αφορούν:

:

  1. την πολυπλοκότητα με την οποία η μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα επηρεάζει τα επίπεδα του υποθαλάσσιου θορύβου ακόμη και σε γειτονικές μεταξύ τους περιοχές,
  2. την μεταβολή του περιεχομένου συχνότητας ήχου των ακουστικών παλμών που παράγονται από την ηχητική (σεισμική) πηγή ως συνάρτηση της απόστασης από αυτή και
  3. την ποικιλία ανθρωπογενών και φυσικών ηχητικών πηγών στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, που περιλαμβάνει από σφυρίγματα δελφινιών και τσιμπήματα γαρίδων, μέχρι «εκκωφαντικά» πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩΝ ΘΟΡΥΒΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Κατά τη διάρκεια των γεωφυσικών καταγραφών πραγματοποιείται μέτρηση των επιπέδων του παραγόμενου ήχου από επιστημονικό προσωπικό πάνω σε ειδικό σκάφος τόσο σε απομακρυσμένους (5km - 60km) όσο και πλησιέστερα (500m – 4km) στο γεωφυσικό σκάφος) σταθμούς μετρήσεων. Επίσης, από τις πλέον σημαντικές μετρήσεις του εν λόγω έργου είναι και η επιβεβαίωση της Ζώνης Αποκλεισμού (750m, 1500m) γύρω από τα ηχοβολιστικά όργανα.


Η ακουστική παρακολούθηση λαμβάνει χώρα με ειδικό καταγραφικό σύστημα που φέρει υδρόφωνα διαφορετικών επιπέδων ευαισθησίας και δυναμικού εύρους και το οποίο ποντίζεται σε 20m βάθος. Κατά την διάρκεια των μετρήσεων το σκάφος που πραγματοποιεί τις ακουστικές καταγραφές παραμένει σε απόσταση από το υδρόφωνο και θέτει τις μηχανές του εκτός λειτουργίας ώστε να μην παράγει επιπλέον θόρυβο.

Η πόντιση του καταγραφικού συστήματος λαμβάνει χώρα με ειδικούς πλωτήρες και ελαστικό σχοινί ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όποιοι τεχνητοί θόρυβοι όπως: θόρυβος ροής, θόρυβος στηρίγματος καλωδίου, θόρυβος ερευνητικού σκάφους, μηχανικός θόρυβος και ηλεκτρικός θόρυβος. Για να ελαχιστοποιηθούν οι υδροδυναμικοί θόρυβοι το σκάφος δεν αγκυροβολεί ώστε να κινείται παράλληλα με τα θαλάσσια ρεύματα και τους επικρατούντες ανέμους.